- menu przedmiotowe
- Status prawny
- Władze Uniwersytetu
- Wewnętrzne akty prawne
- Działalność Uniwersytetu
- Struktura organizacyjna
- Doktoraty i habilitacje
- Ogłoszenia i komunikaty
- Konkursy na stanowiska nauczycieli akademickich
- Oferty zatrudnienia w projektach
- Baza dokumentów
- Regulaminy
- Prowadzone rejestry, ewidencje i archiwa
- Studia i studenci
- Programy studiów
- Oceny Polskiej Komisji Akredytacyjnej
- dostęp do informacji
- obsługa biuletynu UWM
Nr 471 z dnia 26 kwietnia 2019 roku zmieniająca Uchwałę Nr 215 z dnia 27 października 2017 roku w sprawie zmiany profilu kształcenia i określenia efektów kształcenia dla praktycznego profilu kształcenia kierunków: administracja...
UCHWAŁA Nr 471
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 26 kwietnia 2019 roku
zmieniająca Uchwałę Nr 215 Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 27 października 2017 roku w sprawie zmiany profilu kształcenia i określenia efektów kształcenia dla praktycznego profilu kształcenia kierunków: administracja (Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), bezpieczeństwo wewnętrzne (Wydział Prawa
i Administracji), dietetyka, leśnictwo, nauki o rodzinie, towaroznawstwo, zarządzanie
i inżynieria produkcji
z dnia 27 października 2017 roku w sprawie zmiany profilu kształcenia i określenia efektów kształcenia dla praktycznego profilu kształcenia kierunków: administracja (Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), bezpieczeństwo wewnętrzne (Wydział Prawa
i Administracji), dietetyka, leśnictwo, nauki o rodzinie, towaroznawstwo, zarządzanie
i inżynieria produkcji
Na podstawie art. 268 ustawy z dnia 3 lipca 2018 r. – Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018 r. poz. 1669 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 4 Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (ze zm.), na wnioski rad wydziałów, pozytywnie zaopiniowane przez Senacką Komisję ds. Dydaktycznych, Senat Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
w Olsztynie uchwala, co następuje:
w Olsztynie uchwala, co następuje:
§ 1
W Uchwale Nr 215 Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z dnia 27 października 2017 roku w sprawie zmiany profilu kształcenia i określenia efektów kształcenia dla praktycznego profilu kształcenia kierunków: administracja (Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), bezpieczeństwo wewnętrzne (Wydział Prawa i Administracji), dietetyka, leśnictwo, nauki o rodzinie, towaroznawstwo, zarządzanie i inżynieria produkcji, wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku Nr 1 określającym efekty kształcenia dla kierunku administracja (studia pierwszego
stopnia, profil praktyczny; Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), w pkt. 6 drugie
zdanie otrzymuje brzmienie: „Program studiów przewiduje cztery praktyki zawodowe realizowane
w wymiarze 240 godzin/9 punktów ECTS każda, łącznie 960 godzin (6 miesięcy)/36 punktów
ECTS.”,
stopnia, profil praktyczny; Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), w pkt. 6 drugie
zdanie otrzymuje brzmienie: „Program studiów przewiduje cztery praktyki zawodowe realizowane
w wymiarze 240 godzin/9 punktów ECTS każda, łącznie 960 godzin (6 miesięcy)/36 punktów
ECTS.”,
2) w załączniku Nr 2 określającym efekty kształcenia dla kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne
(studia pierwszego stopnia, profil praktyczny; Wydział Prawa i Administracji), w pkt. 6 drugie
zdanie otrzymuje brzmienie: „Praktyki mają charakter obowiązkowy i realizowane są w IV
semestrze studiów w łącznym wymiarze 6 miesięcy (960 godzin)/32 punkty ECTS.”,
(studia pierwszego stopnia, profil praktyczny; Wydział Prawa i Administracji), w pkt. 6 drugie
zdanie otrzymuje brzmienie: „Praktyki mają charakter obowiązkowy i realizowane są w IV
semestrze studiów w łącznym wymiarze 6 miesięcy (960 godzin)/32 punkty ECTS.”,
3) w załączniku Nr 4 określającym efekty kształcenia dla kierunku dietetyka (studia pierwszego
stopnia, profil praktyczny), pkt 6 otrzymuje brzmienie:
stopnia, profil praktyczny), pkt 6 otrzymuje brzmienie:
„ 6. Praktyka:
6.1. Wstępna praktyka po I roku w szpitalu/cateringu świadczącym usługi w zakresie
przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala:
przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala:
1) wymiar praktyki – 145 godz./5 ECTS,
2) okres realizacji – praktyka wakacyjna po I roku studiów,
3) cele i treści kształcenia – zapoznanie z organizacją pracy i żywienia w szpitalu, rodzajami
usług cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów
szpitali, profilem pacjentów, rodzajami stosowanych diet.
usług cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów
szpitali, profilem pacjentów, rodzajami stosowanych diet.
6.2. Praktyka w domu opieki społecznej:
1) wymiar praktyki – 100 godz. /3 ECTS,
2) okres realizacji – praktyka wakacyjna po I roku studiów,
3) cele i treści kształcenia – zapoznanie z organizacją pracy i żywienia w Domu Opieki
Społecznej, profilem pacjentów, rodzajami stosowanych diet.
Społecznej, profilem pacjentów, rodzajami stosowanych diet.
6.3. Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu po II roku:
1) wymiar praktyki – 180 godz. /6 ECTS,
2) okres realizacji – praktyka wakacyjna po II roku studiów,
3) cele i treści kształcenia – zapoznanie z organizacją żywienia w szpitalu, rodzajami usług
cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów,
zaznajomienie się z rodzajami stosowanych diet oraz z profilem pacjentów w poradni
dietetycznej i stosowanym poradnictwem.
cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów,
zaznajomienie się z rodzajami stosowanych diet oraz z profilem pacjentów w poradni
dietetycznej i stosowanym poradnictwem.
6.4. Praktyka w szpitalu dla dorosłych/cateringu świadczącym usługi w zakresie
przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala:
przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala:
1) wymiar praktyki – 145 godz. /5 ECTS,
2) okres realizacji – praktyka wakacyjna po II roku studiów,
3) cele i treści kształcenia – zdobycie wiedzy na temat organizacji żywienia w szpitalu,
rodzajami usług cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków
dla pacjentów, nabycie umiejętności ewidencji artykułów spożywczych oraz kalkulacji
kosztów pośrednich dotyczących posiłków, nabycie umiejętności przeprowadzania kontroli
w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków, nabycie umiejętności planowania
dietoterapii i prawidłowego doboru produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz
opracowywania zaleceń żywieniowych dla pacjenta.
rodzajami usług cateringowych w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków
dla pacjentów, nabycie umiejętności ewidencji artykułów spożywczych oraz kalkulacji
kosztów pośrednich dotyczących posiłków, nabycie umiejętności przeprowadzania kontroli
w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków, nabycie umiejętności planowania
dietoterapii i prawidłowego doboru produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz
opracowywania zaleceń żywieniowych dla pacjenta.
6.5. Praktyka w szpitalu dziecięcym, żłobku, przedszkolu:
1) wymiar praktyki – 100 godz. /3 ECTS
2) okres realizacji – III rok studiów
3) cele i treści kształcenia – zdobycie wiedzy na temat organizacji żywienia w szpitalu, nabycie
umiejętności ewidencji artykułów spożywczych oraz kalkulacji kosztów pośrednich dotyczących
posiłków, nabycie umiejętności przeprowadzania kontroli w zakresie przygotowywania
i wydawania posiłków, nabycie umiejętności planowania dietoterapii i prawidłowego doboru
produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych
dla pacjenta – dziecka.
umiejętności ewidencji artykułów spożywczych oraz kalkulacji kosztów pośrednich dotyczących
posiłków, nabycie umiejętności przeprowadzania kontroli w zakresie przygotowywania
i wydawania posiłków, nabycie umiejętności planowania dietoterapii i prawidłowego doboru
produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych
dla pacjenta – dziecka.
6.6. Praktyka z technologii potraw:
1) wymiar praktyki – 145 godz. /5 ECTS,
2) okres realizacji – III rok studiów,
3) cele i treści kształcenia – poznanie struktury organizacyjnej i zasad funkcjonowania kuchni
własnej obiektu oraz firmy cateringowej, poznanie zasobów technicznych kuchni oraz
procesów technologicznych sporządzania potraw dietetycznych, nabycie umiejętności
przeprowadzania wybranych operacji jednostkowych stosowanych w produkcji potraw
dietetycznych, nabycie umiejętności komunikacji i pracy w zespole, kształtowanie świadomości
odpowiedzialności producenta potraw za zdrowie konsumentów.
własnej obiektu oraz firmy cateringowej, poznanie zasobów technicznych kuchni oraz
procesów technologicznych sporządzania potraw dietetycznych, nabycie umiejętności
przeprowadzania wybranych operacji jednostkowych stosowanych w produkcji potraw
dietetycznych, nabycie umiejętności komunikacji i pracy w zespole, kształtowanie świadomości
odpowiedzialności producenta potraw za zdrowie konsumentów.
6.7. Praktyka w poradniach gastroenterologicznych i w poradniach chorób metabolicznych:
1) wymiar praktyki – 145 godz. /5 ECTS,
2) okres realizacji – III rok studiów,
3) cele i treści kształcenia – nabycie umiejętności planowania dietoterapii i prawidłowego doboru
produktów w dietach leczniczych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych dla pacjenta
z chorobami metabolicznymi oraz chorobami układu pokarmowego.”,
produktów w dietach leczniczych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych dla pacjenta
z chorobami metabolicznymi oraz chorobami układu pokarmowego.”,
4) w Załączniku Nr 5 określającym efekty kształcenia dla kierunku leśnictwo (studia
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 piąte zdanie otrzymuje brzmienie:
„Wymiar praktyki – program studiów przewiduje praktykę realizowaną w wymiarze
6 miesięcy/960 godzin/32 punktów ECTS, realizowaną w jednostkach administracji Lasów
Państwowych, parkach narodowych i krajobrazowych, organach administracji
samorządowej i państwowej, a także w firmach reprezentujących branżę leśną.”,
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 piąte zdanie otrzymuje brzmienie:
„Wymiar praktyki – program studiów przewiduje praktykę realizowaną w wymiarze
6 miesięcy/960 godzin/32 punktów ECTS, realizowaną w jednostkach administracji Lasów
Państwowych, parkach narodowych i krajobrazowych, organach administracji
samorządowej i państwowej, a także w firmach reprezentujących branżę leśną.”,
5) w załączniku Nr 6 określającym efekty kształcenia dla kierunku nauki o rodzinie (studia
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 pierwsze zdanie otrzymuje brzmienie:
„Program studiów przewiduje realizację praktyk w wymiarze 960 godzin (38 ECTS,
6 miesięcy).”,
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 pierwsze zdanie otrzymuje brzmienie:
„Program studiów przewiduje realizację praktyk w wymiarze 960 godzin (38 ECTS,
6 miesięcy).”,
6) w załączniku Nr 8 określającym efekty kształcenia dla kierunku towaroznawstwo (studia
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 drugie zdanie otrzymuje brzmienie:
„Wymiar praktyk – program studiów przewiduje praktykę zawodową realizowaną
w wymiarze 960 godzin (6 miesięcy) / 40 punktów ECTS, realizowaną w zakładach
produkcyjnych, instytutach i laboratoriach badawczych, jednostkach nadzorujących
spełnienie wymagań prawnych i dobrowolnych, związanych z produkcją, obrotem, oceną
i certyfikacją produktów spożywczych, artykułów przemysłowych i systemów
zarządzania.”,
pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 drugie zdanie otrzymuje brzmienie:
„Wymiar praktyk – program studiów przewiduje praktykę zawodową realizowaną
w wymiarze 960 godzin (6 miesięcy) / 40 punktów ECTS, realizowaną w zakładach
produkcyjnych, instytutach i laboratoriach badawczych, jednostkach nadzorujących
spełnienie wymagań prawnych i dobrowolnych, związanych z produkcją, obrotem, oceną
i certyfikacją produktów spożywczych, artykułów przemysłowych i systemów
zarządzania.”,
7) w załączniku Nr 9 określającym efekty kształcenia dla kierunku zarządzanie i inżynieria
produkcji (studia pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 drugie zdanie otrzymuje
brzmienie: „Praktyka realizowana w V i VI semestrze studiów, w wymiarze 960 godzin/32
punkty ECTS, w przedsiębiorstwach lub instytucjach związanych z szeroko rozumianą
branżą produkcyjną.”.
produkcji (studia pierwszego stopnia, profil praktyczny), w pkt. 6 drugie zdanie otrzymuje
brzmienie: „Praktyka realizowana w V i VI semestrze studiów, w wymiarze 960 godzin/32
punkty ECTS, w przedsiębiorstwach lub instytucjach związanych z szeroko rozumianą
branżą produkcyjną.”.
§ 2
Rady wydziałów dostosują programy studiów do zmian, o których mowa w § 1, począwszy od cyklu kształcenia rozpoczynającego się od roku akademickiego 2019/2020.
§ 3
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
Przewodniczący Senatu
Rektor
prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI
Informacje o dokumencie:
Jednostka: Biuro Rektora | Wytworzył: prof. dr hab. Ryszard Górecki | Opublikował: Zofia Konopka |
Data wytworzenia: 25.04.2019 | Data publikacji: 06.05.2019 14:27 | Data aktualizacji: 06.05.2019 14:27 |
Liczba wyświetleń: 2090 | Historia aktualizacji | Drukuj ten dokument |
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
Uchw471.pdf | 2.61 MB |